Най-известните личности в рекламата

В съвременния свят е немислимо да си представим живота без реклама. Рекламни символи можели да се видят още през древността, когато търговци и пътешественици са издълбавали надписи върху скали, като рекламирали своите товари или пък оставяли ориентири за посоки. Но само след много години, с появата на разнообразни средства за масова информация, рекламата в медиите придоби наистина безпрецедентен мащаб и започна да влияе пряко върху икономиката.

Днес рекламата определя нашето съществуване във всички сфери на социалния живот. Тя може да  убеди човек във всичко: да пуши определена марка цигари, да го накара да спортува, да гласува «за» или «против». Като цяло, всички ние консумираме рекламни продукти всеки ден за закуска, обяд и вечеря. Но има хора, които не само консумират рекламата, но и я създават! Стотици високо квалифицирани специалисти, които работят всеки ден в тази индустрия. Някои от тях остават завинаги в историята на рекламата, като основатели и пионери, запомнени с техните майсторски умения. Сега те имат хиляди последователи сред начинаещите рекламодатели. Кои са тези майстори на лозунга и реклами?

Американски рекламен иноватор

Реймънд Рубикъм

американски рекламен иноватор

„Рекламата има само една цел – да продаде продукт,  всичко друго е зло“

Известни произведения:

„The Instrument of the Immortals“ на Steinway
„The Priceless Ingredient“ на Squibb
„Why Men Crack“  и “ Teeth can’t train on mush на Postum“ на Postum

Още на петнадесет години Реймънд Рубикъм започва първата си работа, а когато навършва тридесет и една, отваря своя собствена рекламна агенция. През целият този период, той е работил в театъра като продавач на билети, като обикновен (общ) работник, пазач на едър рогат добитък, търговски помощник и продавач, предлагащ увеличение в цветни репродукции на семейни портрети.

През 1916 г. Реймънд е поканен за поста, като копирайтър в  рекламна агенция F. Wallis Armstrong. В края на 1919 година Рубикъм се мести в една от най-добрите рекламни агенции на Филаделфия N.W. Ayer & Son. По-късно се премества в J. Walter Thompson, една от най-влиятелните и добре познати рекламни агенции в Америка по това време. Докато работи там, Рубикъм реализира много успешни рекламни кампании, включително и на Steinway – производител на музикални инструменти. За тях той прави рекламна кампания с лозунга „Инструмент на безсмъртните“. В рамките на тази кампания били показани известни личности, страхотни музиканти с инструменти от Steinway. Така това значително повлияло на продажбите и имиджа на рекламодателя.

През 1923 г., Реймънд Рубикъм и неговият приятел Джон Ор Янг започва свой рекламен бизнес. Дружеството е наречено Young & Rubicam (Y&R). Те са работили заедно с брандове, като  Heinz и Borden, Postum/General Foods (Callumet, Jell-O, Sanka).

Сред клиентите им също така били: Colgate-Palmolive, Citibank. KFC, United Airlines и Burger King.

Креативността и упоритият му труд, накарал хората да го възприемат като особено проницателен човек в рекламния бизнес. Новаторството му продължава и ден днешен да играе важна роля в рекламата. Рубикъм е считан от много хора за „бащата на рекламата”.

Кралят на каламбура Уилям Бернбах

Уилям Бернбах

Кралят на каламбура (игра на думи)

„Реклама – не е точна наука. Това е внушение. Внушението е изкуство „
„Всичко, което пишете … всичко на страницата: всяка дума, всеки символ, всяка сянка трябва да изпраща съобщение, това което се опитвате да предадете на читателя „
„Нашата работа е да продаваме стоки на клиентите, а не себе си.“
„Ако вашата реклама не се различава от останалите, то това е равносилно на самоубийство“.
„Нека да покажем на света, че доброто изкуство, доброто писане и добрият вкус, могат да продават най-добре.“
„Никой не брои колко реклами си изработил, а помни се въздействието, което си оставил .“

Известни произведения:

Volkswagen Beetle “Think small”, “Lemon”,
Avis “Avis – is only №2”,  “When you’re №2, you try harder”.

След като завършва обучението си в университета в Ню Йорк през 1933 година, Бернбах работи като копирайтър. В тандем с изключителният дизайнер Пол Ранд, те създават невероятни образи в рекламата. Ранд е рисувал смешни плакати, а Бернбах е измислял кратки, малко по-абсурдни текстове. Така е започнал възхода му към височините на рекламния бизнес.

През 1949 г. основава рекламната агенция Doyle Dane Bernbach. Става известен, именно с това че е рекламирал евтини и масово разпространени продукти, докато David Ogilvy рекламирал „Ролс-Ройс“. Въпреки това, той е направил грозният Фолксваген „бръмбар“ в най-култовия автомобил на 60-те. Той изтъкнал всичките недостатъци на „бръмбара“, като неотменимото достойнство, които били замислени още при проектирането. “Евтина и демократична”- така били насърчавани хората от американския пазар. Били използвани също и други лозунги, като: „Мислете за малките“, „$ 1,00 за килограм телесно тегло“, „Той е грозен, но ще ви откара там“.

Следващият важен клиент на Бернбах била фирма „Авис“, която се занимавала с коли под наем. Тази фирма губи лидерските си позиции, като начело става друга рент-кар компания – Hertz. Той предложил доста екстравагантна  рекламна стратегия, в която всички се съмнявали: „Авис – № 2 в автомобили под наем, но защо те идват при нас? “ – “Ние работим по-упорито” … Ние не можем да си позволим… мръсни пепелници…наполовина пълни резервоари… износени чистачки… мръсни коли … „.  Целият текст е бил разпокъсан на малки слогани, а пазарният дял на компанията в продължение на две години се  увеличил с 28%.

Бернбах се слави с неговата страст към нестандартни и креативни идеи, което го прави един сред водещите лидери на Креативната революция през 20-ти век. Често работата му е изпълнена с простота. Той е единствения, който обединява арт директорите и копирайтърите  в два екипа – обикновено те били в самостоятелни отдели.

Бернбах е награждаван много пъти, заради  приноса си от работа си в рекламния бизнес.

 • – “Мъж на годината в рекламата“ (САЩ),
 • –   записан в Залата на славата на копирайтърите (Copywriters Hall of Fame),
 • – „Най-добър изпълнителен директор на  рекламна агенция“,
 • –  приз на Американската академия за постижения (American Academy of Achievement Award),
 • –  записан в Залата на славата на Американската рекламна федерация (American Advertising Federation Hall of Fame). Негово произведение е дизайнът на статуетката „Златната стълба“, раздавана от тях.
Социолог-Gallup International Association (GIA)

Джордж Галъп

социолог/Gallup International Association (GIA)

Известен с това че е разработил метода за проучване на общественото мнение. Негова идея е: “да се  продава не  продукта, а асоциациите, с които той е свързан – здраве, красота, сексуалност, власт, успех”.

Всеки е чувал думата „Галъп“ и много хора си мислят, че  е името на компания, която се занимава с изследване на общественото мнение. Но не всеки знае, Джордж Галъп – най-известният в света социолог, когото отрано започва да го влече журналистиката. Дори и в колежа, той е редактор на студентския вестник “The Daily Iowan”. Джордж се запознава отблизо с  анкетни въпроси и активно ги използват в своята работа. През 1931 г. прави голямо откритие в рекламния бизнес. Рекламата, според него невинаги се възприема такава, каквато очакват нейните създатели.

В големия свят на рекламата е попаднал при Реймънд Рубикъм, който го е назначил в агенцията, като ръководител на отдел за научни изследвания. Галъп е разработил технологичен анализ на ефективността от рекламата, който е актуален и днес. Той доказа, че е важно предварително да се тества рекламата, което пък позволява да се направят икономии в бюджета от рекламната кампания. Също така, насърчава използването на ръчно рисувани сцени в рекламата, след като разбрал, че много голям процент от хората четат комикси. След много успешни прогнози, той става известен и стартира Gallup International Association (GIA) – Международната асоциация за анкетиране.

Дейвид Огилви-рекламист

Дейвид Огилви

рекламист

„Няма скучни продукти, има скучни рекламодатели“

„Клиентът получава реклама, която заслужава!“

„Колкото  по-висока цена има продуктът, толкова по-желан става в очите на купувача“

„Ако се говори за реклама, това е лоша реклама. Ако се говори за продукта, това е добра реклама„

Огилви започва трудовия си живот в един от хотелите на Париж, където той е повишен в главен готвач в ресторант. Въпреки това, той решава да се завърне в Англия. Написва книгата „Теория и практика на продажба на печки “Ага”, която през 1971 г., е призната като най-доброто ръководство за продажби.. Списание „Fortune“, нарича ръкописа му: „Най-добрият наръчник по продажбите, писан някога“.

През 1936 г. той започва работа в  рекламна агенция Mather & Crowther, но през 1938 г. той емигрира в Съединените щати. Започва работа в  рекламна агенция на Реймънд Рубикам – гуруто на американската реклама. Там той се срещнал с Джордж Галъп, който в него момент оглавява изследователския отдел. След това, по време на Втората световна война той е повикан в британското разузнаване. Той също е работил и за британското посолство в САЩ, бил е отговорен за подготовката на инструкциите, изпращани в Москва.

След края на войната, когато Огилви вече е на 38 години, той решава да открие своя собствена  рекламна агенция. След 20 години, Ogilvy & Mather(така, наречена) се превърнала в една от най-големите рекламни агенции в страната. За него време, успешно били пласирани  на пазара много марки като Schweppes, American Express, Shell. През 1958 г. „Ролс-Ройс“ с лозунг „При скорост от 60 мили в час единствения шум в този нов Rolls-Royce е от монтираният електрически часовник“ увеличава продажбите на компанията с 50%.

Сред клиентите на Огилви, са били много правителства и големи американски и международни  компании.

По думите на Огивли успеха му се дължи от три важни фактора:

 • Изследване на ефективността  на рекламата
 • Изпълнение
 • Правилният подбор на персонала.
 • Дейвид Огилви има клонове на компанията си в повече от 30 страни и вижда себе си като човек на мира.
Изобретател на модерната реклама

Алберт Ласкер

продавачът на въздух

изобретател на модерната реклама

„Реклама – продажба в печатен вид”
“Продукт, който не се продава без реклама, няма  да се продава успешно и с реклама“

Известни творби:

цигари “Lucky Strike”

Ласкер започва кариерата си още докато е тийнейджър, като репортер на вестник. През 1898 г. баща му успява да го убеди да се преместят в Чикаго, където започва работа в една от най-старите рекламни агенции Lord&Thomas, така там отработва четиридесет и четири години от  живота си. Той се издигнал от офис чиновник до съсобственик на компанията, която по-късно става номер едно в световната рекламна индустрия.

Той предложил на рекламодателите да не информират за продукта, а направо да провокират купувача да действа. Благодарение на него, марки като дъвки Wrigley, цигари Lucky Straike, Pepsodent – паста за зъби и сапун Palmolive спечелили първите си милиони и все още процъфтяват.

Ласкер също имал опит и в политическата пропаганда. През 1920 г., той прави така, че лишеният от чар,Уорън Хардинг, да спечели изборите.

Кариерата на  Алберт Ласкер е била много успешна, но след смъртта на съпругата си, Флора, той се оттегля от бизнеса и започва да се занимава с благотворителна дейност.

През 1944 г., заедно с новата си съпруга, той създава фондация „Мария и Алберт Ласкер”, като и все още финансира медицински изследвания в света.

Жак Сегела-рекламист

Жак Сегела

рекламист

Известен с това, че два пъти, издигнал Франсоа Митеран на власт. Сред неговите клиенти са били много други видни политически фигури.

Една от първите книги на Жак Сегела, наречена „Не казвай на майка ми, че работя в областта на рекламата. Тя мисли, че аз съм пианист в публичен дом „. Това заглавие разкрива същността на рекламодателя.

Жак е трябвало да бъде фармацевт, и дори да защитава дисертация, но един ден той осъзнал, че тази работа не е за него. Той се спрял на журналистиката. Той започнал да пише статии за „Paris Match“ и „France Soir“. Така започнало всичко …

През 1969 г. той отваря рекламна агенция Séguéla «Euro RSCG» с начален капитал от 50 000 франка. Днес агенцията Segel е една от най-добрите в света и има офиси в 63 страни.

Сегела се доказва, когато през 1981 г. връща на власт  Франсоа Митеран, комуто  предложил услугите си като имиджмейкър. След успешната кампания Жак не е взел пари, той преследвал съвсем друг интерес.

През 1988 г., отново помага  Митеран, да се върне  на власт, като по този начин потвърди статута си на „производител на президенти”. Благодарение на своята проницателност и талант Сегела помага да се изкачат на високи постове Йожеф Антал в Унгария, Желю Желев в България, Александър Квашневски в Полша … Той винаги е бил нащрек за всякакви промени в политическия живот, следял тенденциите, като по този начин гарантирано  успявал.

Предлагаме ви да прочетете още

 • Психологията на цветовете в рекламата
 • Повече за рекламните цели
 • Част от най-легендарните лога
 • Какво приложение намира рекламата в дейността на една фирма?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

Рекламната стратегия и целевият пазарРекламната стратегия и целевият пазар

Дотук успяхме да изясним “Що е то реклама?” и какви цели си поставя всяка рекламна агенция, когато се захване с рекламен проект. Целите на абсолютно всяка една кампания намират своето място

Повече за рекламните целиПовече за рекламните цели

В предходната статия изяснихме дефиницията на рекламата като понятие – виждано от гледната точка на обществото и от тази на рекламните агенции в бранша. Но ако не вникнем по-дълбоко в тематиката ще ни

Какво търсят потребителите и как да им го предложим?Какво търсят потребителите и как да им го предложим?

Какво търсят потребителите и как да им го предложим? ПУБЛИКУВАНО НА 2013-05-02 В РЕКЛАМА ОТ МДОБРЕВ GOOGLE+ ПРОФИЛ: M. ДОБРЕВ Какво искат потребителите? Факти или образи? Това са въпросите, които ще обсъдим в тази част от поредицата